Cuprins

  • Soluții pentru virtualizarea GPU în arhitectura CloudUT

Soluții pentru virtualizarea GPU în arhitectura CloudUT

Virtualizarea unităților GPU din cadrul arhitecturii CloudUT poate fi utilizată pentru aplicațiile de tip CAD în accelerarea calculelor complexe.

Utilizarea unităților de procesare grafică în Cloud

Arhitecturile unităților de procesare grafică sunt mult mai complexe și mai restrictive din punctul de vedere al modului de operare decât ale unităților de procesare centrale, acestea fiind astfel mai dificil de virtualizat. Principalele moduri în care GPU-urile pot fi utilizate de către mașinile virtuale în CloudUT sunt:

Acces direct la GPU

Presupune oferirea accesului direct unei mașini virtuale la GPU-uri, fără a virtualiza efectiv resursele acestora. Această abordare poate și să exploateze extensiile hardware pentru virtualizarea intrărilor și ieșirilor oferite de producătorii de cipuri sau de GPU-uri. Transferul de date dintre dispozitive și întreruperile hardware sunt virtualizate printr-o tehnologie de remapare.

Containerizarea GPU

GPU-urile sunt puse la dispoziția containerelor prin intermediul unui substrat software suplimentar care se integrează cu Docker și care se numește „NVIDIA Container Runtime for Docker”. Acest substrat permite integrarea automată a componentelor runtime și a driverului GPU în momentul lansării în execuție a containerelor. O astfel de abordare oferă posibilitatea de partajare a resurselor acceleratoarelor grafice între mai multe containere, permițând astfel mai multor aplicații să beneficieze de accelerare GPU.

Virtualizarea GPU

Reprezintă soluția ideală pentru a beneficia de accelerare hardware în arhitecturi cloud și, în același timp, pentru a eficientiza utilizarea acestor resurse prin maximizarea gradului de ocupare. O astfel de abordare permite reutilizarea bibliotecilor GPU specifice și poate face față cu succes viitoarelor schimbări din acestea, întrucât punctul de implementare a virtualizării este la nivelul driverului din sistemul de operare gazdă.

Tutorial 1: Rularea aplicațiilor desktop în CloudUT

Date tutorial: 

  • 4 martie 2022, orele 14:00 – 15:00 (link la tutorial)
  • 28 ianuarie 2022, orele13:00 – 14:00

Autori: 
Adrian Sabou

Descriere: 
Tutorialul cuprinde o scurtă trecere în revistă a noțiunilor și a fluxului de lucru pentru a rula aplicații desktop şi demonstrații practice legate de procedura de utilizare a resurselor de calcul din CloudUT.

Obiective:
Familiarizarea utilizatorilor cu procedura de utilizare a infrastructurii CloudUT în rularea aplicațiilor desktop care necesită accelerare GPU, dar și spațiu de stocare și putere de procesare mare.

Beneficiari:
Membrii ai colectivelor de cercetare, doctoranzi care doresc să ruleze aplicații desktop pe resursele de calcul CloudUT.

Planificare/Curiccula:

  1. Aplicații desktop în CloudUT (noțiuni introductive)
  2. Prezentare demonstrativă – procedura de obținere acces la platforma Ansys din CloudUT pentru rularea aplicațiilor desktop.
  3. Prezentare practică
    • Utilizarea accelerării GPU pentru trasarea grafică (rendering) a modelelor complexe în aplicații de tip CAD
    • Trasarea grafică (rendering) a unei scene complexe în Blender
  4. Concluzii.
  5. Discuții și întrebări.

Unde: Microsoft Teams

Înregistrare video:

Tutorial 2: Procesarea și vizualizarea în CloudUT a modelelor 3D complexe din proiectul GoldenEye

Data: 
18 februarie 2022
Orele14:00 – 15:00

Mod de desfășurare: online, Microsoft Teams, link la meeting

Autori: 
Adrian Sabou, Dorel Gușat

Descriere: 
Tutorialul este un exemplu foarte sugestiv al utilizării infrastructurii CloudUT în proiecte de cercetare și proiectare asistată de calculator. Se prezintă și se explică noțiunile de bază necesare pentru utilizarea resurselor de calcul performant din CloudUT prin aplicații desktop. Este exemplificată apoi, procesarea și vizualizarea unor modele de date 3D dezvoltate în proiectul de cercetare GoldenEye.

Obiective:
Utilizarea infrastructurii CloudUT prin aplicații desktop care necesită acceleratoare GPU și resurse puternice de procesare. Este exemplificat un studiu de caz din proiectul GoldenEye de tipul Acțiuni Inovatoare, finanțat de EU H2020 cu 10,7 mil Euro. Infrastructura CloudUT permite prelucrarea și vizualizarea modelelor de date 3D complexe, al haldelor de steril din perimetrul minier Roșia Poieni.

Beneficiari:
Membrii ai colectivelor de cercetare, doctoranzi care doresc să ruleze aplicații desktop pe resursele de calcul CloudUT.

Planificare/Curiccula:

  1. Aplicații desktop în CloudUT (noțiuni introductive)
  2. Prezentare practică – prelucrarea și vizualizarea modelelor foarte mari de date 3D complexe, dezvoltate pentru haldele de steril din perimetrul minier Roșia Poieni.
  3. Concluzii.
  4. Discuții și întrebări.

Înregistrare video: